Pražská burza zahájila obchodování propadem o 3,7 procenta

16.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - České akcie vstoupily do dnešního obchodování na pražské burze drtivým propadem. Pod prodejním tlakem byly všechny přední akcie a hlavní index trhu PX byl před 9:40 slabší o 3,66 procenta na hodnotě 1560,9 bodu. Tuzemský trh následoval silný sestup amerických akcií a následné výprodeje na dalších zahraničních trzích.

Negativní nálada v úvodu nejvíce postihla akcie realitní a developerské skupiny ECM, které spadly o 6,8 procenta na 789 korun. Akcie petrochemického Unipetrolu byly níže o 5,3 procenta na 288,1 koruny a akcie dlouhodobě nejvíce obchodované české akcie, energetické skupiny ČEZ, oslabily o 4,8 procenta na 1170 korun.

Americké akcie srazily špatné výsledky bankovního obra Citigroup a nepříznivé údaje o vývoji maloobchodních tržeb v USA, kvůli kterým podle analytiků zesílila pravděpodobnost recese v největší světové ekonomice. Další ekonomické údaje přijdou dnes. "Na dnešní den připadají další ekonomická a firemní data, která negativní obrázek ze včerejšího dne asi jen těžko mohou změnit, spíše naopak," obával se v ranním komentáři Petr Hlinomaz z firmy BH Securities.

Akcie na pražské burze podle analytiků doplácejí na provázanost kapitálových trhů, protože tuzemské podniky a ekonomiky problémy z USA přímo nepociťují. Již do úterka index PX v porovnání s koncem loňského prosince ztratil přes deset procent. V minulých šesti letech index PX téměř pravidelně přinášel investorům dvouciferné výnosy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK