Dolar klesá na rekordní dno k franku při pádu akcií

16.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar ve středu klesl na dvouapůlleté minimum k jenu a rekordní dno vůči švýcarskému franku poté, co slabé ekonomické údaje vzbudily obavy z...

...recese americké ekonomiky a zvedly pravděpodobnost razantního snížení tamních úrokových sazeb.

Neuspokojivé výsledky maloobchodních tržeb ve Spojených státech za prosinec v úterý naznačily, že by americká ekonomika mohla čelit hlubším problémům, a propad na světových akciových trzích přiživil očekávání trhu, že americká centrální banka (Fed) v blízké době sníží sazby až o 75 bazických bodů.

Evropské burzy <.FTEU3> ve středu dopoledne klesaly okolo 1 procenta.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei <.N225> uzavřel seanci propadem o 3,4 procenta na dvouleté minimum.

Tento vývoj investory přiměl k vyklizení pozic v takzvaných carry obchodech, což posílilo jen a švýcarský frank, tedy měny, které se pro tyto transakce s oblibou využívají.

Dolar v 11:45 klesal vůči japonské měně o 0,8 procenta na 105,93 jenu <JPY=>, nejnižší úroveň od května 2005. Proti švýcarskému franku spadl až na historické minimum 1,0839 <CHF=>.

Vůči jednotné evropské měně dolar vykazoval relativní odolnost, když mírně posiloval proti úternímu závěru na 1,4777 za euro <EUR=>.

Euro mezitím sklouzlo na čtyřměsíční minimum 156,54 jenu <EURJPY=>.

Výrok šéfa Fedu Bena Bernankeho z minulého týdne, že je centrální banka ochotna podniknout "další zásadní kroky" pro udržení ekonomického růstu, utvrdil trh v očekávání, že Fed na příštím zasedání ve dnech 29. a 30.ledna sníží hlavní úrokovou sazbu o půl procentního bodu ze současných 4,25 procenta.

Futures na americké úrokové sazby nyní dokonce započítávají 50procentní pravděpodobnost, že Fed do konce ledna srazí úrokové sazby celkem o 75 bazických bodů <FEDWATCH>.

Dolar by mohl dále oslabit, pokud slabé výsledky hospodaření vydají po Citigroup <C.N> také další finanční instituce.

Největší americká banka v úterý vykázala první čtvrtletní ztrátu od svého vzniku v roce 1998 [ID:nSCH543992].

Během dne zveřejní výsledky JPMorgan Chase & Co <JPM.N>, čísla od Merrill Lynch & Co <MER.N> mají vyjít ve čtvrtek.

Ve 14:30 SEČ navíc vyjdou údaje o americké inflaci. Podle mediánu odhadů ekonomů měly spotřebitelské ceny ve Spojených státech v prosinci meziměsíčně přidat 0,2 procenta a meziročně vyskočit o 4,1 procenta.

"Vzestup jádrové (inflace) na 2,4 procenta by mohl zpochybnit předpokládanou cestu agresivního snižování úrokových sazeb Fedu - což by poslalo akcie prudce dolů," uvedla ING.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK