Guvernér Tůma čeká do 18 měsíců pokles inflace na tři procenta

16.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 16. ledna (zpravodaj ČTK) - Nynější výrazný nárůst míry inflace v České republice je podle guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy výsledkem spíše náhodného spolupůsobení dvou skupin faktorů a bude brzy překonán. "Očekáváme, že v časovém horizontu 12 až 18 měsíců se vrátíme k inflaci kolem tří procent," řekl dnes Tůma na mezinárodní konferenci finančníků ve Vídni. V prosinci Český statistický úřad zaznamenal zrychlení meziroční inflace na 5,4 procenta.

Za hlavní inflační faktory označil Tůma jednak dopady světových cen potravin a energií, jednak důsledky vnitřních reforem. "Hlavní důvody jsou dočasné, a proto i zvýšení inflace považujeme za dočasné a centrální banka nepovažuje za nutné proti němu přijímat nějaká mimořádná opatření," řekl Tůma.

Vyjádřil přesvědčení, že pod kontrolou zůstane i růst mezd, takže jeho vliv na inflaci bude nadále omezený. Ani přímý dopad případné hospodářské recese ve Spojených státech na český bankovní trh by neměl být příliš velký, soudí Tůma.

Podle posledních údajů Českého statistického úřadu růst spotřebitelských cen na konci loňského roku meziročně zrychlil na 5,4 procenta z pěti procent v listopadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK