Firmy měly loni největší zájem o jih Moravy

16.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 16. ledna (ČTK) - Investoři mířící do Česka měli loni největší zájem o jižní Moravu. Do kraje jich přišlo 40, což je více než pětina všech ohlášených investic v ČR. V nejbližších letech plánují utratit skoro 13 miliard korun a zaměstnat 3900 lidí. ČTK to dnes sdělila mluvčí agentury CzechInvest Lucie Králová.

Do Česka loni přišlo přes 180 investorů s projekty za skoro 71 miliard korun a více než 30.000 volnými pracovními místy. Nejvíc chtějí utratit firmy v Ústeckém kraji, kolem 19 miliard. Podniky z jihu Moravy hovoří o 13 miliardách, což je ve srovnání s ostatními kraji druhá nejvyšší částka. Navíc počet investorů na jihu Moravy byl loni nejvyšší v celé zemi.

"Brno patří k regionům s nejvyšší koncentrací vysokoškolských studentů. Právě rozsáhlá nabídka mladých talentů je to, co na jih Moravy táhne nové a nové investory," vysvětlila Alexandra Rudyšarová z CzechInvestu. V kraji je podle ní podíl vysokoškoláků na počet lidí, které firmy hledají, nejvyšší v Česku, dosahuje asi 22 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK