NBS: Prosincová inflace byla mírně nad prognózou

16.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Národní banka Slovenska (NBS) ve středu uvedla, že harmonizovaná inflace (HICP) byla v prosinci mírně nad její střednědobou prognózou především...

...kvůli nečekaně výraznému růstu cen potravin, pohonných hmot a průmyslového zboží. Dynamika služeb byla naopak nižší, než NBS čekala.

Banka nesdělila svůj odhad prosincové inflace ani nekomentovala možné měnověpolitické důsledky aktuálních dat o spotřebitelských cenách.

Banka dodala, že HICP byl o půl procentního bodu nad inflačním cílem kvůli globálnímu růstu cen potravin a energetických komodit, tedy faktorů, jež nemohla měnovou politikou ovlivnit.

NBS se snaží dostat inflaci koncem roku pod 2 procenta.

Banka dodala, že v lednu by měla meziroční dynamika cenového růstu proti prosinci 2007 zrychlit. Hlavní podíl budou mít podle NBS regulované ceny - elektřina, zemní plyn, teplo a jízdenky městské dopravy -, potraviny a služby.

Slovenské spotřebitelské ceny harmonizované s kritérii Evropské unie v prosinci meziměsíčně vzrostly o 0,3 procenta a meziročně stouply o 2,5 procenta, uvedl dříve ve středu statistický úřad [ID:nMUL644819].

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK