ÚOHS požádal o odklad, aby mohl využívat české i evropské právo

16.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 16. ledna (ČTK) - Antimonopolní úřad chce dál posuzovat chování firem podle českého i evropského práva zároveň. Nyní mu to znemožňuje rozhodnutí brněnského krajského soudu k pokutě 240 milionů pro RWE Transgas, podle nějž je takový postup nezákonný. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ale požádal Nejvyšší správní soud, aby tomuto rozhodnutí přiznal odkladný účinek, řekl místopředseda úřadu Kamil Rudolecký. Původně úřad informoval, že požádal o odklad kvůli pokutě. Tu už ale vrátil firmě zpět.

Odkladný účinek by zajistil, že úřad může využívat dosavadní metodiku. Předseda ÚOHS Martin Pecina ji na rozdíl od krajského soudu nepovažuje za chybnou, úřad tak postupuje i v řadě jiných případů. Nyní tomu brání právě verdikt krajského soudu.

Soud rozhoduje o odkladném účinku většinou do několika dní od jeho obdržení, uvedl v úterý soudce NSS Aleš Roztočil. Zatím je stížnost zřejmě u krajského soudu, který ji musí NSS přeposlat.

Pokud by NSS vyhověl samotné kasační stížnosti ÚOHS, verdikt krajského soudu by přestal platit a v platnosti by opět byla původní rozhodnutí ÚOHS, tedy i pokuta. Pecina už dříve uvedl, že sankci udělí firmě znovu poté, co napraví procesní chyby v rozhodnutí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK