Hampl z ČNB: Sazby jsou téměř na vrcholu nebo už na něm -agentura

16.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Úrokové sazby České národní banky jsou téměř na vrcholu nebo možná již dosáhly vrcholu a ekonomický výhled je nejasnější než kdy jindy kvůli...

...kombinaci proinflačních a protiinflačních rizik, uvedl ve středu člen bankovní rady České národní banky (ČNB) Mojmír Hampl pro agenturu Thomson Financial News.

Hampl přirovnal současný cyklus utahování úrokových sazeb k cestě do základního tábora pod vrcholem hory.

"Nechci říci, že už jsme v základním táboře. Ale je možné, že už tam jsme. Je také možné, že jsme velmi blízko," řekl Hampl.

"Je obtížné říci, zda je dost dobré počasí, aby bylo možné pokračovat v cestě na vrchol. Pokud je počasí špatné, můžete se rozhodnout, že už jste dosáhli maxima toho, čeho mohlo být dosaženo, a rozhodnete se jít jinou cestou," řekl.

Guvernér ČNB Zdeněk Tůma ve středu ve Vídni uvedl, že nelze pro letošní rok vyloučit nějaké zvyšování úrokových sazeb [ID:nBUC634042].

Trh již plně započítal do cen pravděpodobnost zvýšení dvoutýdenní repo sazby o 25 bazických bodů na 3,75 procenta na příštím měnovém zasedání.

Hampl v rozhovoru pro agenturu Thomson také zopakoval mantru členů bankovní rady, že současné zvýšení inflace na šestiletá maxima a její očekávaný růst přes 6 procent v lednu je jen dočasný výkyv. Zhruba do roka čeká návrat inflace ke tříprocentnímu cíli banky.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK