Novartis hlásí za 4.kvartál propad zisku o 42 pct

17.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Farmaceutická firma Novartis <NOVN.VX> nedosáhla na odhady trhu, když ve čtvrtek vykázala pokles čistého zisku za čtvrtý kvartál o 42 procent...

... Na výsledku se podepsala generická konkurence a mimořádná položka spojená s restrukturalizací.

Evropská farmaceutická dvojka podle tržní kapitalizace uvedla, že zisk za období od října do prosince klesl na 931 milionů dolarů, a ohlásila dosud největší odkup akcií v objemu 9,2 miliardy dolarů. Analytici oslovení Reuters v průměru čekali čistý zisk 1,48 miliardy dolarů.

V 11:00 akcie Novartisu odepisovaly 2,5 procenta.

"Výsledky jsou výrazně pod očekáváním," řekl Karl-Heinz Koch, analytik firmy Vontobel. "Velkým zklamáním byla farmaceutická divize, což vyvolává pochyby, zda se jim podaří naplnit odhady do budoucna."

Novartis, sídlící v Basileji, převážně podržel předchozí výhled a uvedl, že letos čeká růst čistých tržeb střední jednocifernou měrou v procentech, u léků by tržby měly stoupnout nízkou jednocifernou měrou.

Firma navrhla vyplatit za loňský rok dividendu 1,60 franku, o 19 procent vyšší než předloni. Trh čekal v průměru dividendu 1,48 franku.

Tržby z běžné činnosti stouply v posledním loňském kvartále o 5,7 procenta na 9,93 miliardy dolarů, zatímco trh čekal nárůst pouze na 9,67 miliardy.

Novartis loni čelil mnoha obtížím včetně zpoždění u důležitých preparátů jako Galvus proti cukrovce a stažení léku proti střevním potížím Zelnorm ve Spojených státech.

Firma snížila počet pracovníků o 2,5 procenta s cílem dosáhnout v roce 2010 ročních úspor 1,6 miliardy dolarů. V souvislosti s úsporným programem Novartis ve čtvrtém kvartále vykázal nákladovou položku 450 milionů dolarů.

Švýcarská společnost přesto oznámila, že čistý zisk za rok 2007, včetně výsledků dvou divizí prodaných společnosti Nestlé <NESN.VX>, vylétl o 66 procent na 11,97 miliardy, podpořen příjmy z těchto prodejů. Celoroční tržby stouply o 8 procent na rekordních 39,8 miliardy.

[CURYCH/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK