VERZE 2-Slovensko loni získalo projekty FDI za 1,28 mld eur

17.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává rozpracované projekty, další...

...souvislosti)

Slovensko loni podepsalo projekty přímých zahraničních investic (FDI) v hodnotě 1,28 miliardy eur, dvojnásobné oproti roku 2006, uvedla ve čtvrtek vládní agentura pro zahraniční investice Sario.

Sario uvedla, že v loňském roce uzavřela dohodu o 64 investičních projektech, které mají v první fázi vytvořit 14.738 nových pracovních míst s možným rozšířením na 16.852 míst.

Hodnota projektů FDI předloni činila 607 milionů eur, uvedla agentura ve zprávě.

Sario dodala, že jedná o projektech, z nichž by mohly v případě úspěšného dokončení vzniknout tisíce pracovních míst.

"Registrujeme 146 projektů v různých fázích rozpracovanosti, jejichž hodnota činí 4 miliardy eur a podle očekávání by měly vytvořit zhruba 34.000 pracovních míst," řekla Mária Mikušová, ředitelka odboru zahraničních investic.

Největším kontraktem loňského roku bylo rozšíření provozů jihokorejského výrobce elektroniky Samsung a jeho dodavatelů, uvedla Sario.

Loňský objem zahraničních investic se v sedmileté historii agentury řadí na druhé místo za 1,7 miliardy eur v roce 2004.

Zahraniční investice loni pomáhaly opakovaně snižovat míru nezaměstnanosti na rekordní minima. Ukazatel nicméně v prosinci mírně posílil na 7,99 procenta.

Střední Evropa ovšem pociťuje prohlubující se nedostatek kvalifikovaných pracovníků, což by mohlo aktivitu zahraničních investorů v regionu omezit.

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK