Bernanke podporuje rychlý fiskální stimul pro USA (OPAK.)

18.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Prezident americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke ve čtvrtek podpořil úsilí o vytvoření balíku fiskálních stimulů a zopakoval, že Fed je ...

...připraven jednat agresivně, aby odvrátil riziko recese.

"Fiskální akce by mohla být v principu užitečná, neboť fiskální stimul společně s měnovým mohou poskytnout ekonomice širší podporu než pouze měnové kroky," řekl Bernanke v projevu před rozpočtovým výborem Sněmovny reprezentantů Kongresu.

Bernanke nicméně upřesnil, že je "kriticky důležité", aby byla jakákoli fiskální opatření navržena tak, aby začala rychle účinkovat a přinesla maximální dopad během příštích 12 měsíců. Jakýkoli jiný dopad by přinesl více škody než užitku.

Prezident Fedu zopakoval pochmurné hodnocení stavu americké ekonomiky z minulého týdne, jež bylo obecně chápáno jako náznak, že centrální banka srazí na konci měsíce úrokové sazby o půl procentního bodu.

"Informace z poslední doby naznačily, že výhled reálné aktivity v letošním roce se zhoršil a rizika pro růst při spodní straně se stala zjevnějšími," varoval Bernanke.

"Jsme připraveni podle potřeby podniknout významné dodatečné kroky, abychom podpořili růst a poskytli odpovídající pojistku proti rizikům při spodní straně."

[WASHINGTON/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK