VERZE 2-Unipetrol prodal podíly v dcerách za 1,183 mld Kč

18.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává podrobnosti, komentář...

...firmy)

Unipetrol <UNPEsp.PR> dokončil prodej podílů v dceřiných společnostech Agrobohemie a Synthesia chemičce Deza celkem za 1,183 miliardy korun, uvedl petrochemický a rafinérský koncern v páteční zprávě.

Unipetrol tak završil dlouholetý spor s podnikatelem Andrejem Babišem poté, co odmítl firmě Deza z jeho holdingu Agrofert přenechat aktiva podle dohody uzavřené před privatizací do rukou polského koncernu PNK Orlen <PKNA.WA>.

"Kupní cena za 47.000 akcií společnosti Agrobohemie činila celkem 503 milionů korun. Kupní cena za 27,977 milionu akcií společnosti Synthesia činila celkem 680 milionů korun," oznámil Unipetrol.

Firmy se na prodeji dohodly loni v říjnu s tím, že kupní cenu stanoví nezávislý znalec.

Cena nicméně odpovídá původním odhadům, a Unipetrolu proto z prodeje neplynou další účetní položky poté, co za třetí kvartál odepsal 2,47 miliardy korun.

"Cena, které jme dosáhli, je přesně ta, na kterou se dělala ta oprávka," řekl šéf pro vztahy s investory Radek Němeček. "Nebude tam žádná změna."

Unipetrol vlastnil 50 procent akcií Agrobohemie a 38,79 procenta Synthesie. Převzetí poloviny Agrobohemie minulý týden schválil antimonopolní úřad.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK