VERZE 2-Singer z ČNB není rozhodnut, jak bude hlasovat o sazbách

22.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává další citace,...

...souvislosti)

Viceguvernér Miroslav Singer zatím není rozhodnut, jak bude na nadcházejícím měnovém zasedání 7.února hlasovat o úrokových sazbách.

"Já si detailní názor dělám před zasedáním a musím říci, že se často rozhoduji až na zasedání. Takže nějaký silný názor v tuto chvíli těžko řeknu," řekl Singer novinářům po tiskové konferenci České bankovní asociace.

"Je evidentní, že ta inflace bude vysoká, nicméně my cílujeme realitu roku 2009. Na druhou stranu si musíme být vědomi, že těžko můžeme znejišťovat inflační očekávání obyvatelstva," dodal.

"Zatím jsme nedostali žádné zásadní nové informace... data napovídají, že by na cenách potravin mělo začít uklidňování. Skutečně se zdá, že kus toho podzimního zvýšení bylo předzvýšení před (lednovou) změnou DPH," řekl dále Singer.

Míru ukotvení inflačních očekávání jako jeden z klíčových faktorů pro rozhodování o sazbách uvedl v pondělním rozhovoru pro Reuters i člen bankovní rady Vladimír Tomšík.

Centrální banka očekává, že výkyv inflace k hodnotám kolem 6 procent v letošním roce je dočasný, protože je způsoben administrativními zásahy do cen. Inflace by se měla v příštím roce, až šok odezní, vracet k cílové hodnotě centrální banky tři procenta plus minus jeden procentní bod.

Podle Tomšíka by měla Česká národní banka dále zvýšit klíčovou sazbu z úrovně 3,50 procenta, pokud ceny potáhne nahoru poptávka nebo inflační očekávání vzrostou [ID:nVOD239417].

Singer mluvil v době, kdy pražská burza dále propadala v závěsu za světovými trhy. Od začátku roku hlavní burzovní index PX <.PX> odepsal téměř pětinu své hodnoty kvůli globálnímu výprodeji v obavách z recese v USA.

"Zatím se nezdá, že by ten vliv na nás byl tak dramatický. U nás je ekonomika na burze položena méně... Je to zdroj obav, ale nepřeceňujeme ho," řekl Singer.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK