Americké akciové futures se topí v moři červeně

22.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Futures na americké akciové indexy se v úterý topily v červených číslech s tím, jak investory zachvátil strach z recese. Burza na Wall Street...

...se tak zřejmě připojí k propadu globálních akcií, který může být předzvěstí medvědího trhu.

Ve 13:30 klesaly futures na index Standard & Poor's 500 <SPc1> o 5,2 procenta, futures na technologický index Nasdaq 100 <NDc1> ztrácely 4,5 procenta.

Propad amerických futures jde ve stopách prudkých ztrát na světových trzích vyvolaných obavami, že ekonomika Spojených států s sebou stáhne do recese i ostatní regiony světa.

Evropské burzy v pondělí zaznamenaly největší procentní propad od útoků z 11.září 2001. Finanční trhy ve Spojených státech zůstaly v pondělí uzavřeny na svátek Martina Luthera Kinga.

V úterý se evropské akcie divoce přelévaly od ztráty přes 4 procenta až po krátký výlet do pozitivního teritoria, kam je vynesly zvěsti, že přední centrální banky chystají koordinované snížení úrokových sazeb.

Zvěsti krátkodobě podpořily i americké akciové futures, ale zpět je srazily výsledky Bank of America <BAC.N>, jež vykázala za čtvrtý kvartál masivní pokles zisku kvůli hromadícím se ztrátám z úvěrů a slabým výsledkům divize investičního bankovnictví [ID:nBUC243723].

"Dochází k rozkladu a zdá se, že globální finanční trhy se zbláznily," řekl Peter Cardillo, hlavní analytik trhu u firmy Avalon Partners v New Yorku.

Investoři budou pozorně sledovat vyjádření ministra financí Henryho Paulsona k ekonomické situaci, jež se čeká ve 14:00 SEČ.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK