Studie: ČR patří mezi čtyřicítku nejlepších ve světové ekonomice

22.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. ledna (ČTK) - Česká republika patří podle nové studie UniCredit Group o konkurenceschopnosti ČR mezi prvních 40 zemí na světě z hlediska snadnosti podnikání, míry korupce a konkurenceschopnosti na světových trzích. Proto také Česko patří z hlediska atraktivnosti pro zahraniční investory v rámci zemí střední a východní Evropy mezi špičku, uvádí studie.

"Za posledních deset let přitáhla Česká republika v regionu střední a východní Evropy po Estonsku nejvíc zahraničních investic na hlavu," uvedla ke studii hlavní ekonomka skupiny UniCredit Group pro střední a východní Evropu Debora Revoltellová.

Příliv zahraničních investic navíc podle studie nadále roste díky nejnovějším ekonomický reformám. Podle Revoltellové je ovšem nutné, aby země letos zahájila i druhou fázi reforem, pokud chce ČR přijmout euro v letech 2012 až 2013. "Bez ohledu na to bude ale ČR nadále atraktivní pro ty zahraniční investory, které do země přitahuje příznivé ekonomické prostředí, kvalifikovanost pracovní síly či pozitivní prognózy týkající se stability místní ekonomiky," dodala Revoltellová.

Studie navíc ukazuje, že strategické umístění uprostřed Evropy je pro ČR jasnou výhodou. Díky tomu, že Česko buď tvoří přímo součást důležitých středoevropských průmyslových regionů, nebo k nim má zeměpisně velmi blízko, se potenciál růstu země dále zvyšuje. "Rostoucí příjmy a životní standard obyvatelstva spolu s rozvojem průmyslových sektorů středně vysoké technologie pak táhnou rozvoj služeb," řekla Revoltellová. Díky tomu tak podle ní rostou především sektory velkoobchodu a maloobchodu, finančních a konzultačních služeb, nemovitostí, dopravních a logistických služeb.

V následujících letech ekonomové UniCredit Group očekávají, že česká ekonomika poroste o čtyři až pět procent. Dosud přitom ekonomika rostla šestiprocentním tempem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK