VERZE 2-Bank of America srazila ve 4.kvartále zisk o 95 pct

22.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává podrobnosti, pokles akcií,...

...citát)

NEW Bank of America <BAC.N>, druhá největší banka ve Spojených státech, v úterý vykázala za čtvrté čtvrtletí propad zisku o 95 procent kvůli ztrátám přes 7 miliard dolarů souvisejícím se špatnými obchodními rozhodnutími a čím dál horší situací na úvěrových trzích.

Společnost oznámila, že čistý zisk ve čtvrtém kvartále spadl na 268 milionů dolarů čili 5 centů na akcii z 5,26 miliardy dolarů neboli 1,16 dolaru na akcii před rokem.

Analytici oslovení firmou Reuters Estimates v průměru čekali, že banka vydělá 19 centů na akcii.

Akcie banky při mimoburzovním obchodování před otevřením trhu ztrácely okolo 5,5 procenta.

Ve výsledcích se odrážejí ztráty z obchodování ve výši 5,44 miliardy dolarů proti zisku 460 milionů před rokem. Banka odepsala 5,28 miliardy dolarů v souvislosti se zajištěnými dluhovými obligacemi (CDO), které snížily zisk z obchodování o 4,5 miliardy dolarů a další příjmy zhruba o 750 milionů.

Bank of America také vyčlenila 1,74 miliardy dolarů na ztráty z úvěrů včetně navýšení rezerv o 1,33 miliardy.

"Svým výkonem určitě nejsme potěšeni," uvedl generální ředitel Kenneth Lewis. "Ohledně roku 2008 jsme opatrnými optimisty, ačkoli se domníváme, že v prvním pololetí bude ekonomický růst přinejmenším chudokrevný."

Minulý týden Bank of America stanovila plán na zrušení 650 pracovních míst v divizi pro trhy a investiční bankovnictví včetně výrazného omezení strukturovaných produktů.

Bank of America se svými výsledky zařadila po bok Citigroup <C.N>, JPMorgan Chase & Co <JPM.N> a dalších předních bank, které vykázaly ztráty spojené s rizikovými půjčkami, méně kvalitními hypotékami či spotřebitelskými úvěry.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK