Wall Street ostře klesne i přes sražení sazeb Fedu

22.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Akcie na Wall Street v úterý po zahájení seance ostře klesnou v obavách z recese americké ekonomiky, které přiměly tamní centrální banku...

...(Fed), aby na překvapivém mimořádném zasedání srazila úrokové sazby o 75 bazických bodů.

Futures po ojedinělém kroku centrální banky krátce umazaly ztráty, setrvaly však hluboko v záporném teritoriu. Propad amerických akciových futures následoval prudké ztráty na ostatních světových trzích vyvolaných obavami, že ekonomika Spojených států stáhne do recese i ostatní regiony světa.

Razantní snížení úrokových sazeb "by mělo ten pokles zmírnit, ale upřímně řečeno si myslím, že nás čeká nucená likvidační fáze, která má ještě dost prostoru", řekl Michael Metz, hlavní investiční stratég ze společnosti Oppenheimer & Co.

"Fed evidentně panikaří, ale bohužel není v jejich moci zvrátit to, co je podle mého názoru nejhorší poválečná recese."

Futures na index blue chips Dow Jones <DJc1> v 15:10 padaly o 452 bodů. Futures na širší index S&P 500 <SPc1> klesaly o 55 bodů, futures na technologický Nasdaq 100 <NDc1> ztrácely 73 bodů. Poukazovaly tak na zahájení seance v rozmezí 3,7 až 4,2 procenta.

Hlavní úroková sazba Fedu klesla na 3,5 procenta, nejnižší úroveň od září 2005. Fed také srazil o 75 bazických bodů diskontní sazbu, kterou účtuje za přímé půjčky bankám, na 4,0 procenta.

K ponuré náladě na Wall Street přispěly také slabší než očekávané výsledky druhé a čtvrté největší banky ve Spojených státech, Bank of America <BAC.N> [ID:nSCH248842] a Wachovie <WB.N> [ID:nMUL245467].

Akcie Bank of America před otevřením ztrácely 5,3 procenta, zatímco Wachovia odepisovala 3,4 procenta.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK