Úrokové futures ukazují na další snižování sazeb v USA

22.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Futures na americké krátkodobé sazby v úterý silně rostly v očekávání, že americká centrální banka (Fed) na řádném zasedání příští týden dále...

...sníží úrokové sazby poté, co je v úterý mimořádně srazila o 75 bazických bodů.

Hlavní úroková sazba po akci Fedu na podporu amerického hospodářství úterním rozhodnutím klesla na 3,50 procenta. Nejsilnější ekonomika světa stojí na pokraji recese, nebo už do ní možná vstoupila.

Futures nyní plně počítají s dalším poklesem sazeb o 25 bazických bodů, až se ve dnech 29. až 30.ledna sejde bankovní rada Fedu. Současně ukazují 78procentní pravděpodobnost, že Fed měnovou politiku dále uvolní o 50 bazických bodů, čímž by se hlavní sazba ocitla na úrovni 3,0 procenta, nejníž od května 2005.

Bankovní rada (FOMC) v úterý uvedla, že sazby snížila "s ohledem na oslabující ekonomický výhled a sílící rizika při dolní straně pro ekonomický růst".

Úrokové futures naznačují, že v příštích měsících by mohly sazby dále klesat a v polovině roku by se mohly pohybovat kolem 2,25 procenta.

"Makrodata se budou dále zhoršovat, tento krok nepřináší okamžité řešení. Ekonomika stále hledí do tváře recesi, ale Fed to teď aspoň chápe," řekl Ian Shepherdson, hlavní americký ekonom u firmy High Frequency Economics ve Valhalle ve státě New York.

[CHICAGO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK