Akcie v USA se připojily ke globálnímu propadu

22.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. ledna (ČTK) - Americké akciové trhy se dnes podle očekávání připojily k pondělnímu globálnímu propadu, vyvolanému obavami z recese největší ekonomiky světa. Hlavní akciový index však počáteční prudké ztráty začal brzy snižovat, protože americká centrální banka zasáhla na podporu ekonomiky mimořádným snížením úrokových sazeb.

Dow Jonesův index zahájil obchodování poklesem o 3,65 procenta; o půl hodiny později ztrácel již jen 2,8 procenta a byl na 11.761 bodech. Pod hranici 12.000 bodů se Dow Jones ocitl poprvé od loňského března. Širší index S&P 500 oslaboval o 3,1 procenta a trh Nasdaq klesal o 3,3 procenta.

V pondělí byl v USA svátek, takže americké trhy zde mohly reagovat na globální výprodej až dnes. Přední západoevropský akciový index FTSEurofirst 300 v pondělí klesl o více než čtyři procenta a výrazné ztráty předtím zaznamenávaly burzy v Asii, kde se propady dnes vystupňovaly. Evropské trhy dnes začaly rovněž oslabováním, odpoledne po zásahu Fedu však oživily a jejich indexy se dostaly do kladného pásma.

Výprodej na akciových trzích nesly obavy z recese americké ekonomiky, kde krize na trhu bydlení začala ovlivňovat i další sektory. Pokles ekonomiky USA by měl negativní dopad i na zbytek světa.

Proti hrozbě recese a tržním otřesům dnes zasáhl Fed mimořádným snížením úrokových sazeb. Banka snížila základní mezibankovní sazbu o tři čtvrtě procentního bodu na 3,5 procenta, nejníže od září 2005. Mimořádné snížení sazeb bylo přitom první od září 2001 a nejvýraznější za posledních 23 let. Fed rovněž stejným tempem snížil diskontní sazbu, za niž půjčuje přímo bankám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK