Koruna posílila, stojí za tím oslabující dolar

22.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. ledna (ČTK) - Česká měna si v úterý po několika dnech oslabování polepšila. Proti euru během dne posílila až k 26,12 Kč/EUR, k dolaru z ranních zhruba 18,20 vystoupala až na 17,88 Kč/USD. Po 17:00 SEČ však koruna k euru mírně oslabila na 26,14 Kč/EUR, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Důvodem byla změna situace na eurodolarovém trhu, kde se dnes prosazoval trend oslabující americké měny. Ten byl povzbuzen v odpoledních hodinách nečekaným zásahem americké centrální banky. Fed se sešel na mimořádném zasedání a rozhodl o snížení klíčové dolarové úrokové sazby o tři čtvrtě procentního bodu na 3,5 procenta. Svým krokem se snaží uklidnit investory, ulevit padajícím burzám a celkově zmírnit obavy z recese americké ekonomiky, uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Dolar se z dopoledních hodnot kolem 1,438 USD/EUR dostal až na dosah hladiny 1,460 USD/EUR.

Také Vladimír Pikora z Next Finance soudí, že koruna dnes byla ve vleku zahraničních událostí. "Kurz přitom naprosto ignoroval všechny nové zprávy z domácí ekonomiky - ať už šlo o nižší než očekávané maloobchodní tržby či prohlášení domácích centrálních bankéřů. Vše se nyní točí kolem nálady investorů," poznamenal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK