Nálada mezi šéfy světových firem poprvé za pět let klesla

22.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Davos 22. ledna (ČTK) - Důvěra v ekonomické vyhlídky mezi výkonnými šéfy největších světových firem se letos zhoršila poprvé za pět let. Nejvíce vrcholné manažery budí ze snu přízrak globální recese, vyplývá z ankety, jejíž výsledky pro nadcházející zasedání Světového ekonomického fóra ve švýcarském letovisku Davos zveřejnila konzultační společnost PricewaterhouseCoopers.

Nálada mezi podnikatelskými šéfy je nyní nejhorší v Severní Americe, kde velkou důvěru v rostoucí příjmy v příštích 12 měsících vyjádřilo jen 35 procent ředitelů proti 53 procentům před rokem. Pesimističtější je i západní Evropa, kde poměr šéfů s vysokou důvěrou klesl na 44 z loňských 52 procent.

Nástup pesimismu v západním světě však vyvažuje trvající dobrá nálada na mladých trzích světa od Asie přes Latinskou Ameriku po východní Evropu. V Číně a Indonésii dokonce důvěra meziročně vzrostla a v Indii dosáhla plných 90 procent. Celkově tak globální důvěra mezi firemními šéfy klesla jen o dva procentní body a v další růst příjmů stále věří přesně polovina z 1150 dotázaných ředitelů.

V minulých letech šéfové firem obvykle za svůj největší zdroj obav označovali nadměrnou státní regulaci. Poprvé v 11leté historii ankety však jmenovali na prvním místě obavy z recese. Ta teď podle ekonomů hrozí americké ekonomice, jejíž výkon podstatně ovlivňuje situaci ve zbytku světa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK