Americké akcie v úterý oslabily, pokles však zmírnil zásah Fedu

23.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. ledna (ČTK) - Americké akciové trhy se v úterý nejprve připojily k celosvětovému burzovnímu propadu, který vyvolaly obavy z recese ekonomiky Spojených států Pokles se však později výrazně zmírnil, protože americká centrální banka (Fed) podpořila domácí hospodářství mimořádným snížením úrokových sazeb.

Dow Jonesův index zahájil obchodování poklesem o 3,65 procenta. Nakonec však oslabil pouze o 1,06 procenta na 11.971,19 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 se snížil o 1,11 procenta na 1310,50 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 2,04 procenta na 2292,27 bodu.

V pondělí byl v USA svátek, takže americké trhy mohly reagovat na globální výprodej až v úterý. V podstatě se tím vyhnuly "černému pondělí", kdy akcie klesaly po celém světě, i "černému úterý" asijských burz. Přední západoevropský akciový index FTSEurofirst 300 v pondělí klesl o více než čtyři procenta a výrazné ztráty zaznamenávaly také burzy v Asii.

Za výprodejem na akciových trzích stály obavy z recese americké ekonomiky, kde krize na trhu s bydlením začala ovlivňovat i další sektory. Pokles ekonomiky USA by měl negativní dopad i na zbytek světa.

Proti hrozbě recese a tržním otřesům v úterý zasáhl Fed mimořádným snížením úrokových sazeb. Banka zredukovala základní mezibankovní sazbu o tři čtvrtě procentního bodu na 3,5 procenta, nejníže od září 2005. Mimořádné snížení sazeb bylo přitom první od září 2001 a nejvýraznější za posledních 23 let. Fed rovněž stejným tempem snížil diskontní sazbu, za niž půjčuje přímo bankám.

Obavy z recese však zásah Fedu neeliminoval. "Fed udělal něco dramatického, i když zčásti se to čekalo. Celkový obraz je nicméně takový, že buď vstupujeme do recese, nebo jsme již v ní," řekl agentuře Reuters analytik Al Goldman z firmy A.G. Edwards.

Na devizovém trhu dolar kvůli poklesu úrokových sazeb v USA oslabil vůči ostatním předním měnám s výjimkou japonského jenu. V závěru newyorského obchodování euro vůči dolaru posílilo o 1,2 procenta na 1,4613 USD. Předtím se vyšplhalo až na 1,4643 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK