Apple výrazně zvýšil zisk, výhled však zaostal za očekáváním

23.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 23. ledna (ČTK) - Americká společnost Apple zvýšila čtvrtletní zisk téměř o 60 procent na 1,58 miliardy dolarů díky poptávce po počítačích Macintosh, hudebních přehrávačích iPod a mobilních telefonech iPhone. Oznámila to v noci na dnešek firma. Její prognóza pro další čtvrtletí však zaostala za očekáváním analytiků, což vedlo k více než desetiprocentnímu propadu jejích akcií.

Tržby se v prvním finančním čtvrtletí končícím v prosinci meziročně zvýšily o 35 procent na 9,61 miliardy dolarů. Dodávky počítačů Macintosh stouply o 44 procent na 2,3 milionu kusů a dodávky přehrávačů iPod o pět procent na 22 milionů kusů. Prodej telefonů iPhone, které vstoupily na trh v loňském roce, dosáhl 2,3 milionu přístrojů.

Ve druhém finančním čtvrtletí počítá Apple s tržbami 6,8 miliardy dolarů. Analytici přitom dosud předpokládali, že společnost utrží sedm miliard dolarů. Očekávání nesplnil ani firemní odhad zisku na akcii, napsala agentura Reuters.

Poptávka po výrobcích firmy Apple by podle některých analytiků mohla zeslábnout, pokud by se americká ekonomika dostala do recese. Jiní analytici se však domnívají, že firma by mohla čelit poklesu ekonomiky lépe než konkurenti, protože její produkty jsou mezi spotřebiteli velmi populární.

"Vzhledem k jejich nabídce si nemyslím, že Apple bude v nějakém směru poškozen. Jejich produkty se stále prodávají výborně a i v případě zpomalení spotřebitelských výdajů budou zažívat silný růst," řekl Ted Parrish ze společnosti Henssler Equity Fund.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK