Maďarská společnost MOL dokončila prodej podílu firmě ČEZ

23.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 23. ledna (ČTK) - Maďarská ropná společnost MOL dokončila prodej sedmiprocentního podílu české energetické firmě ČEZ. Na prodeji podílu v MOL se podniky dohodly minulý měsíc v rámci vytvoření aliance. Firma MOL ve zprávě pro budapešťskou burzu uvedla, že společnosti ČEZ prodala 7,68 milionu akcií. Zajistila si však možnost nakoupit tyto akcie během příštích tří let zpět.

MOL se v současnosti snaží odrazit nepřátelskou nabídku na převzetí ze strany rakouského konkurenta OMV. Maďarská firma nyní společně se spojenci kontroluje přes 40 procent svých akcií. Prodej podílu jí podle analytiků umožní rozšířit zpětný odkup vlastních akcií na burze, píše agentura Reuters.

Prodej podílu je součástí dohody o založení společného podniku, který se zaměří na budování plynových elektráren. Dva úvodní projekty si vyžádají investice zhruba 1,4 miliardy eur. ČEZ i MOL budou mít v nově založeném společném podniku shodný poloviční podíl na základním kapitálu, hlasovacích právech a na rozhodování a řízení.

Prvními projekty aliance bude výstavba dvou elektráren na zemní plyn s kombinovanou výrobou elektřiny a tepla o výkonu 800 megawattů v rafinerii skupiny MOL v Bratislavě a v Maďarsku v rafinérii Dufi - Százhalombatta.

MOL do společného podniku vloží své současné elektrárny a související infrastrukturu. Obě elektrárny by měly být uvedeny do provozu v letech 2013 či 2014. Aliance rovněž modernizuje tepelnou elektrárnu v bratislavské rafinerii a rozšíří její výkon na 160 megawattů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK