České dráhy budou na nádražích prodávat také letenky Sky Europe

23.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. ledna (ČTK) - České dráhy se dohodly na spolupráci s aeroliniemi Sky Europe a spolu s jízdenkami na vlak budou od čtvrtka na vybraných nádražích prodávat i letenky. Vznik aliance ČD Sky oznámily firmy ve společné tiskové zprávě. Letenky koupené na nádraží budou mít fixní cenu, která má být nižší než letenka přímo od aerolinek. Podmínkou je ovšem současný nákup vlakové jízdenky do pásma letiště Ruzyně.

České dráhy budou prodávat letenky ve dvou tarifních třídách. Do bližších měst jako jsou Milán, Benátky nebo Brusel bude letenka z nádraží stát 1290 korun se všemi poplatky, do vzdálenějších měst, například Paříže nebo Athén, bude cena letenky 1790 korun. Kromě jízdenky na vlak je další podmínkou nízké ceny i včasný nákup. Uvedené tarify platí šest a více týdnů před odletem.

Letenky na nádraží si cestující bude moci koupit ještě dva týdny před odletem, budou však dražší o 400, respektive 200 korun, než když si je pasažér koupí dříve. Prvním nádražím, které letenky nabídne, bude Brno, od února se prodej rozšíří do Pardubic, Ostravy nebo Prahy - Libně. Postupně by měly být letenky k dostání ve více než 20 stanicích.

Na zvláštním druhu spolupráce se obě firmy dohodly pro trasu Praha - Bratislava, kde nabídnou hybridní letenko-jízdenku. Pokud si ji cestující koupí, jedním směrem poletí a opačně pojede pendolinem Českých drah. Konečná cena balíčku je 995 korun, což je méně než dosavadní nejlevnější tarif u obou společností.

"V ČR stále existuje většinová skupina zákazníků, kteří z mnoha důvodů nechtějí nebo nemohou nakupovat přes internet," vyjádřil se ke spolupráci šéf českého zastoupení Sky Europe Jakub Kašpar. Podle něj chce firma nádražním prodejem přilákat k létání především mimopražské klienty. Naopak navrátivší se letečtí pasažéři si budou moci koupit jízdenku ČD u přepážky Sky Europe na ruzyňském letišti.

Spolupráce ČD a SE není v České republice první svého druhu. Dráhy do loňského jara spolupracovaly s Českými aeroliniemi, takže letenky ČSA platily i na pendolino. To bylo v prodejních systémech vedeno jako let v hladině nula. ČSA však smlouvu vypověděly jako nepřínosnou. Spolupráce leteckých a železničních dopravců je běžná například v Německu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK