Dolar stagnuje ke koši měn, trh vstřebává akci Fedu

23.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar se ve středu držel bez větších změn vůči hlavním měnám a zarazil výprodej z předchozího dne, když si dealeři dopřáli pauzu a vstřebávali...

...nouzové úterní snížení sazeb americké centrální banky (Fed), největší za čtvrt století.

V 10:40 dolar posiloval vůči koši hlavních měn <.DXY> o 0,2 procenta na 76,429 bodu, zatímco k japonské měně oslaboval o 0,3 procenta na 106,17 jenu <JPY=>.

Euro oslabovalo o 0,3 procenta na 1,4582 dolaru <EUR=>, respektive o 0,7 procenta na 154,82 jenu <EURJPY=>.

Úterní rozhodnutí Fedu srazit hlavní úrokovou sazbu o 75 bazických bodů na 3,5 procenta zpočátku poslalo dolar do vývrtky a povzbudilo měny s vyšším úrokovým výnosem s tím, jak se obchodníci vraceli ke carry obchodům.

Ve středu však byl trh již zásoben a tyto riskantní pozice omezoval, což dolaru umožnilo částečné zotavení. Nízkoúročený jen také umazával ztráty, jež utrpěl kvůli carry obchodům.

Euro mezitím odepisovalo část zisku, neboť někteří dealeři dospěli k názoru, že Evropská centrální banka (ECB) bude možná také nucena snížit sazby, a to spíše dříve než později.

Přestože asijské akciové trhy se ve středu částečně zotavily, investoři nejsou ani zdaleka přesvědčeni, že bude krok Fedu stačit na uklidnění trhů, natož na odvrácení recese ve Spojených státech.

"Prach se bude ještě chvíli usazovat. Trh tak docela neví, kterou cestou se vydat," řekl David Pais, devizový stratég u Citigroup v Londýně.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK