EU navrhuje povolenky zdarma pro náročné sektory

23.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropská komise ve středu navrhla, aby průmysl náročný na energii získal v roce 2013 všechny emisní povolenky zdarma...

...

Opatření je součástí plánu Evropské unie na snížení emisí skleníkových plynů do roku 2020 o pětinu proti úrovním z roku 1990 v rámci boje proti globálnímu oteplování.

Původní verze návrhu počítala s tím, že rafinerie a letecké společnosti začnou v roce 2013 nakupovat v aukcích jen 20 procent povolenek a zbytek jim bude vydán zdarma. Každým rokem se pak měl tento limit navyšovat o 10 procentních bodů až na 100 procent v roce 2020.

Sektor výroby energie měl dokonce nakupovat 100 procent emisních povolenek v aukcích již od roku 2013.

Komise také potvrdila, že schválila dalekosáhlý plán zaměřený na snížení emisí skleníkových plynů přispívajících ke globálnímu oteplování, podporu obnovitelných zdrojů energie a vyšší podíl biopaliv.

Mluvčí Pia Ahrenkildeová Hansenová uvedla, že exekutiva Evropské unie "právě přijala rozhodnutí" poté, co komise probrala drobné úpravy učiněné na poslední chvíli, jež mají chránit evropský půmysl náročný na energii před méně ekologicky citlivou konkurencí.

Podle plánu, jejž musí ještě schválit členské země a Evropský parlament, bude schéma obchodů s emisními povolenkami v rámci EU rozšířeno o další emise a průmyslové sektory. Brusel také stanoví celkové limity pro každý sektor v rámci celé Evropské unie, stejně jako omezení pro jednotlivé státy.

[BRUSEL/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK