Valná hromada ČSA schválila prodej stravovacích služeb

23.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. ledna (ČTK) - Mimořádná valná hromada Českých aerolinií dnes schválila prodej stravovacích služeb, tzv. cateringu, italské firmě Alpha Overseas Holdings. Oznámila to mluvčí aerolinií Daniela Hupáková. Stravování vyčlenily ČSA v loni v dubnu do dceřiné společnosti Air Czech Catering. Cenu žádná ze stran nezveřejnila; podle informací týdeníku Euro činí 682 milionů korun. Majitelem ČSA je stát.

Prodej cateringu je součástí restrukturalizace, kterou firmě naordinoval prezident Radomír Lašák. Rozhodnutí o prodeji padlo na jaře 2006; koncem roku 2007 jej schválilo představenstvo i dozorčí rada.

Předběžnou nabídku na koupi cateringu podalo loni v lednu 17 firem, závazně se do soutěže přihlásily dvě firmy. Alpha Overseas Holdings nabídla podle Hupákové nejvýhodnější podmínky. Dosažená cena prý výrazně přesahuje nezávislé tržní ocenění. Peníze obdrží ČSA na přelomu března a dubna.

Podle dojednané smlouvy bude Alpha dodávat jídlo na paluby letadel ČSA dlouhodobě za současné ceny. Ročně cestující v letadlech národního dopravce snědí stovky tun potravin. Air Czech Catering však neslouží pouze Českým aeroliniím, nýbrž dodává jídlo i konkurenci. Na pražském letišti si drží zhruba 90 procent trhu.

Alpha Overseas Holdings je dceřinou společností Alpha Airports Group, kterou vlastní italská veřejně obchodovatelná společnost Autogrill. Ta patří mezi největší světové poskytovatele stravy a maloobchodních služeb pro cestující.

Součástí změn v ČSA byl i nedávný prodej nákladového terminálu, za který firma podle nepotvrzených informací obdržela přes 760 milionů korun. Na rozdíl od cateringu však terminál skončil v rukou neznámé firmy Central European Handling a dodnes není jasné, kdo za firmou stojí.

K prodeji obou součástí sáhlo Lašákovo vedení, aby ozdravilo firmu, která se v roce 2005 dostala do téměř půlmiliardové ztráty. "Prodejem cateringu se nám podaří vyvázat z dluhů z minulosti a uvolnit prostředky na další rozvoj firmy, a to bez pomoci ze strany vlastníka," uvedl Lašák. Za loňský rok i díky prodeji terminálu očekávají ČSA asi stomilionový zisk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK