GM se zřejmě podělí o pozici největší automobilky s Toyotou

23.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chicago 23. ledna (ČTK) - Americký General Motors se zřejmě za loňský rok podělí o pozici největší světové automobilky s japonským konkurentem Toyota Motors. GM dnes oznámil, že v loňském roce prodal 9,369.524 automobilů. To je zhruba stejně jako Toyota, která nedávno uvedla, že prodala 9,37 milionu vozů, přesné číslo ale neuvedla. GM si drží pozici největší světové automobilky 76 let.

Ve srovnání s předchozím rokem se prodej GM zvýšil o tři procenta. K růstu prodeje pomohl zájem o vozy automobilky mimo Severní Ameriku, napsaly agentury AP a Reuters.

Již dříve GM oznámil, že jeho evropská divize loni zvýšila prodej o devět procent na rekordních 2,182 milionu vozů. Firmě pomohla vyšší poptávka v Británii, Itálii, Řecku, Rusku a na Ukrajině. Úspěšný rok měl GM i v Číně, kde jeho odbyt vzrostl o 18,5 procenta na rekordních 1,03 milionu.

GM však podobně jako ostatní americké automobilky zápasí s klesajícím prodejem na domácím trhu a s vysokými náklady na suroviny, zdravotní péči a penze. Společnost se proto před časem rozhodla uzavřít 12 továren a zrušit více než 30.000 pracovních míst v Severní Americe.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK