Koruna odpoledne oslabila na 26,08 Kč/EUR a 17,92 Kč/USD

23.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. ledna (ČTK) - Česká měna odpoledne proti ranním hodnotám oslabila vůči euru i dolaru. Kurz koruny k euru byl v 17:00 SEČ na hodnotě 26,08 Kč/EUR a k dolaru 17,92 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Hned s otevřením trhu si koruna polepšila o více než 20 haléřů a kurz se nakrátko dostal až k 25,97 Kč/EUR. Posílení bylo důsledkem optimismu, který na trh vneslo úterní nečekané a razantní snížení dolarových úrokových sazeb, uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Pozitivní impulz americké centrální banky (Fed) se však rychle začal rozplývat, akciové burzy opět začaly výrazně padat. Na trzích přetrvává nejistota.

Fed se na svém řádném zasedání sejde příští středu a již nyní trh počítá s dalším snížením sazeb, a to až o půl procentního bodu. Tím by se základní úroková sazba v USA dostala na tři procenta.

Podobně jako koruna začaly v průběhu dne oslabovat i další středoevropské měny, nejvýrazněji slovenská koruna. "Bude-li panika na světových finančních trzích pokračovat, rizika na straně oslabení koruny porostou," dodal Vejmělek.

Dolar z dopoledních hodnot kolem 1,459 USD/EUR po poledni mírně posílil na 1,456 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK