Svaz průmyslu: Návrh EK zdraží elektřinu až o stovky procent

23.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. ledna (ČTK) - Nový systém rozdělování emisních povolenek na vypouštění oxidu uhličitého prostřednictvím aukcí může podle Svazu průmyslu a dopravy zdražit elektřinu až o stovky procent. Návrh, který dnes představila Evropská komise v rámci energeticko-klimatického balíčku, vyvolává u domácích podniků rovněž obavy ze ztráty konkurenceschopnosti a růstu nákladů. Sama EK odhadla, že ceny elektřiny vzrostou mezi roky 2013 a 2020 o deset až 15 procent.

"V důsledku výrazného podílu fosilních zdrojů na výrobě elektřiny v celé Evropě dojde v letech 2013 až 2020 k akceleraci růstu cen elektrické energie, a to v řádu desítek, ale pravděpodobněji stovek procent," řekla ČTK mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Blanka Růžičková.

Navrhované změny systému představují podle svazu pro ČR, jejíž ekonomika je víc než v jiných zemích závislá na průmyslové výrobě, vážnou hrozbu.

Dražší vstupy se promítnou do koncových cen, a zaplatí je tak spotřebitelé, řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. "Opatření přinese další růst cen energií a zdražení průmyslové výroby a negativně ovlivní konkurenceschopnost evropských států v celosvětovém měřítku," řekl ministr.

Právě riziko ztráty konkurenceschopnosti evropských firem vůči třetím zemím bude podle podnikatelských svazů těžké odbourat. "Pokud si evropské podniky budou muset koupit povolenky, ale firmy v Asii nikoli, bude třeba udělat další celní opatření pro subjekty třetích trhů," uvedl prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Vyšší ceny elektřiny přitom postihnou téměř všechny výrobní obory.

Podnikatelské svazy rovněž poukazují na to, že již nynější systém se příliš neosvědčil. Kritizují především to, že obchodování s povolenkami není nástrojem ke snížení náročnosti průmyslu.

"Komise by se měla více zaměřit na měkkou podporu zvyšování energetické účinnosti," řekl člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy Josef Zbořil. EU podle něj věc řeší administrativně, objemy mezi jednotlivé státy přiděluje bez ohledu na reálné potřeby hospodářství. "Komise chce rozhodovat od zeleného stolu, kolik bude každý stát věnovat na oltář zelené politiky," podotkl Zbořil. Dražba povolenek stejně jako nynější způsob obchodování podle něj nic nevyřeší.

Spolu s postupným rozšiřováním aukčního systému chce komise od roku 2013 lineárně snižovat příděl emisních povolenek pro jednotlivé členské státy. "S tím nesouhlasím. Množství povolenek pro Českou republiku by se tak dostalo pod limit, kvůli kterému podala česká vláda na komisi žalobu," uvedl Říman.

Evropská komise dnes navrhla změnu systému obchodování s povolenkami na vypouštění CO2 od roku 2013. Většina povolenek už nemá být podle návrhu mezi podniky rozdělována zdarma jako dosud, ale prostřednictvím aukcí.

Podle současného systému rozděluje komise povolenky mezi jednotlivé státy, které je poté zdarma převedou mezi průmyslové podniky. Pro ně jedna povolenka představuje jednu tunu oxidu uhličitého, který můžou vypustit do ovzduší. Pokud podnik vypustí více CO2, může si je na trhu dokoupit; jestliže je "nepropálí", vydělá naopak na jejich prodeji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK