Česko je opět sledované kvůli autorským právům

23.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. ledna (ČTK) - Úřad obchodního zmocněnce USA opět zařadil Českou republiku na seznam zemí monitorovaných kvůli ochraně práv k duševnímu vlastnictví. Česko je na seznamu po osmi letech, sdělila dnes ČTK v tiskové zprávě Česká protipirátská unie (ČPU).

Česká republika se zařazením na seznam podle ČPU řadí mezi takové země jako Bělorusko, Brazílie, Malajsie nebo Pákistán. Ve výčtu je ale také Itálie, Litva, Maďarsko, Polsko a Rumunsko. "I nadále nás znepokojují pokračující nedostatečná opatření v oblasti vymáhaní práv proti prodejcům, kteří otevřeně prodávají pirátské a padělané zboží na neslavně proslulých příhraničních tržnicích," citovala unie šéfku amerického úřadu Susan Schwabovou.

Seznam vydávaný každoročně Úřadem obchodního zmocněnce USA ve spolupráci s obchodními kruhy posuzuje dodržování autorských práv ve třetích zemích. Podle ČPU může seznam významně ovlivnit udělení nebo odnětí jednostranných obchodních preferencí, zahraniční investice a údajně také celkovou mezinárodní image dané země.

Česká protipirátská unie v tiskové zprávě varuje, že úroveň vymáhání práv k duševnímu vlastnictví se může v ČR v budoucnu ještě snížit. "Návrh nového trestního zákoníku předpokládá trestnost jen u nejzávažnějších zásahů do autorských práv, a navíc navrhuje upuštění od současné zásady 'neznalost zákona neomlouvá'," uvedla ředitelka ČPU Markéta Prchalová.

Značný mediální ohlas měl v nedávné době případ mladíka, který natočil v multikině v Českých Budějovicích digitální kamerou skrytou v batůžku promítaný film Simpsonovi a umístil jej na internetu. Nelegální kopii snímku si podle odhadu ČPU stáhly desetitisíce lidí. V Česku se film totiž v distribuci objevil dříve než v ostatních zemích, česká premiéra dokonce předcházela uvedení filmu v USA.

Mladík byl původně nepravomocně odsouzen k devíti měsícům vězení s podmínkou na dva roky a povinnosti nahradit způsobenou ztrátu, kterou Bontonfilm vyčíslil na 5,5 milionu korun. Nakonec se pirát s distribuční společností dohodl na mimosoudním vyrovnání a má zaplatit 150.000 korun. Zároveň slíbil, že bude při preventivních akcích ČPU působit jako odstrašující příklad. "Bude nám pomáhat odrazovat případné následovníky," uvedla dříve Prchalová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK