Společnost eBay výrazně zvýšila zisk

24.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 24. ledna (ČTK) - Americká společnost eBay vytvořila ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk 531 milionů dolarů (asi 9,5 miliardy Kč), což je meziroční nárůst o 53 procent. To je výrazně nad odhady analytiků, výhled na nejbližší období je ale slabší. Podnik rovněž sdělil, že na konci března odejde z vedení firmy dlouholetá ředitelka Meg Whitmanová, kterou ve funkci nahradí John Donahoe.

Zisk na jednu akcii činil 39 centů ve srovnání se ziskem 25 centů o rok dříve. Bez započtení jednorázových položek čtvrtletní zisk vystoupil na 611 milionů dolarů, což bylo 45 centů na akcii. Analytici v průměru odhadovali zisk na akcii 33 centů. Čisté tržby se ve čtvrtletí zvýšily o 27 procent na 2,18 miliardy dolarů.

eBay nicméně varoval, že výsledky v prvním čtvrtletí i v celém letošním roce nebudou tak vysoké, jak analytici nyní předpovídají. Akcie firmy na zprávu zareagovaly propadem o 7,5 procenta, i když předtím vykázaly růst až o deset procent v naději, že nový šéf přinese i čerstvý vítr.

Na současné čtvrtletí eBay předpověděl tržby od dvou do 2,05 miliardy USD a na celý rok od 8,5 do 8,75 miliardy dolarů. Analytici předpokládali, že v tomto čtvrtletí bude mít eBay tržby 2,10 až 2,21 miliardy dolarů a za celý rok v průměru 9,02 miliardy USD. Odhad, který nastínil eBay, znamená růst o 12 procent.

"Údaje za čtvrté čtvrtletí jsou dobré, ale výhled dost vázne a je poměrně dost výrazně pod našimi odhady," poznamenal analytik společnosti Global Crown Capital Martin Pyykkonen. Podle něj se zatím nedá říci, do jaké míry je horší výhled odrazem nepříliš úspěšných kroků managementu, a do jaké je to odraz situace v odvětví.

Ve čtvrtém čtvrtletí se o růst zisku postaral tradiční prodej za pevnou cenu, nikoli aukční způsob prodeje, s nimž eBay před lety začínal. Výrazně se na růstu zisku podílela i společnost PayPal, která patří do skupiny eBay a zajišťuje platební vypořádání nákupů. Růst tržeb zde činil 35 procent. Za růst zisku eBay vděčí i divizi StubHub, přes kterou se prodávají vstupenky, dále společnosti Skype a také prodeji reklamy.

Whitmanová je podle amerického časopisu Fortune jednou z nejvlivnějších žen ve světovém byznysu. V čele společnosti eBay je od roku 1998 a krátce po nástupu do nejvyšší funkce řekla, že by žádný šéf neměl být ve funkci déle než deset let. Ředitelé podle ní potřebují nové cíle a podniky čerstvé nápady.

Portál eBay je určen k nákupu a prodeji zboží, a to jak za předem stanovenou cenu, tak formou aukce. Postupem let se objevily konkurenční stránky a eBay nyní musí napřít hodně úsilí k udržení růstu. eBay pod vedením Whitmanové udělal podle agentury Reuters i několik chyb, například když se rozhodl převzít komunikační společnost Skype.

Před deseti lety, tedy v době, kdy se do čela firmy postavila Whitmanová, měl eBay jen několik desítek zaměstnanců. Ještě v roce 1998 firma vstoupila na burzu a krátce nato začala etapa fenomenálního růstu jejích akcií. eBay se pod vedením Whitmanové stal jednou z nejnavštěvovanějších stránek na internetu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK