Wall St. vzrostl díky plánu na záchranu pojišťoven

24.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie ve středu ukončily pětidenní šňůru poklesů a index Dow Jones vylétl téměř o 300 bodů díky optimismu, že vládní plán na...

...záchranu churavějících dluhopisových pojišťoven nabírá tvar a mohl by odvrátit další úvěrové ztráty v řádu miliard dolarů.

Trh také čerpal sílu ze sílícího přesvědčení, že agresivní snižování úrokových sazeb centrální banky (Fed) by mohlo pomoci stabilizovat ekonomiku a podpořit těžce zkoušený bankovní sektor.

Akcie pojišťoven Ambac Financial Group <ABK.N> a MBIA <MBI.N>, které zajišťují mnohé riskantnější sázky bank a jejich klientů na úvěrových trzích, vystřelily o 63 procent, respektive téměř o 36 procent.

Zprávy o setkání mezi newyorskými regulátory, dluhopisovými pojišťovnami a jejich klienty vytáhly trh z negativního teritoria, takže indexy Dow Jones a S&P 500 zavřely o více než 2 procenta výš. Během seance přitom stejným poměrem klesaly.

"Spekulace, že by dluhopisové pojišťovny mohly být zachráněny, pomáhaly trhu se stabilizovat. To stačilo, aby se trh rozběhl. Neobjevila se žádná převratná zpráva," řekl Joe Saluzzi, obchodní manažer firmy Themis Trading.

Index blue chips Dow Jones <.DJI> posílil o 2,50 procenta na 12.270,17 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> stoupl o 2,14 procenta na 1338,60 bodu a technologický index Nasdaq Composite <.IXIC> vzrostl o 1,05 procenta na 2316,41 bodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK