Japonské akcie ve čtvrtek posílily

24.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. ledna (ČTK) - Japonské akcie ve čtvrtek skončily se ziskem 2,1 procenta. Trhu pomohlo oživení akcií ve Spojených státech a návrh na podporu tokijského trhu. Zisky zaznamenaly i další asijské trhy. Nejlépe si dnes vedly realitní firmy, jako Mitsui Fudosan, a bankovní společnosti. V závěru obchodování index Nikkei stoupl o 263,72 bodu na 13.092,78 bodu.

Trhu pomohly zprávy, že členové japonské vládní strany jednají o krocích, které by podpořily akciový trh. Je mezi nimi i zrušení daně na příjmy z dividend a kapitálové zisky. Koncept návrhu zahrnuje i výzvu japonské centrální bance, aby snížila úrokové sazby zpět na nulu. Analytici jsou sice k jednotlivým bodům návrhu skeptičtí, avšak dodávají, že pozitivní zprávou je, že vláda i japonská centrální banka jsou připraveny k agresivním krokům na pomoc trhu i ekonomice.

Japonský jen ve čtvrtek oživil vůči dolaru. Investoři se i nadále obávají problémů na úvěrových trzích a jejich vlivu na globální ekonomiku, a nemají tak zájem pouštět se do rizikovějších obchodů. Klesala i evropská měna a obchodníci se domnívají, že euro se může dostat do dalšího prodejního tlaku pokud se objeví další signály, že oslabení americké ekonomiky má vliv i na eurozónu, což by mohlo přimět Evropskou centrální banku ke snížení úrokových sazeb.

V závěru obchodování dolar vůči jenu oslabil o 0,2 procenta na 106,45 JPY, během dne se propadl až na 106,20 JPY. Vůči euru však dolar posílil o 0,2 procenta na 1,4615 USD. Euro k jenu kleslo o 0,3 procenta na 155,60 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK