Siemens hlásí za Q1 nečekaně vysoký provozní zisk

24.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Německý koncern Siemens <SIEGn.DE> ve čtvrtek vykázal nečekaně silné výsledky za první fiskální kvartál díky růstu ve většině oblastí...

...činnosti i prodeji dceřiné firmy a stanovil nové cíle pro své divize.

Siemens, jenž je předmětem celosvětového vyšetřování z údajné korupce, uvedl, že provozní zisk za čtvrtletí ukončené 31.prosince meziročně vzrostl o 16 procent na 1,72 miliardy eur.

Analytici oslovení Reuters v průměru předpověděli výsledek 1,55 miliardy eur z tržeb ve výši 18,76 miliardy.

Konglomerát, vyrábějící bohatou škálu produktů od žárovek až po lokomotivy, zvedl čtvrtletní tržby o 8 procent na 18,40 miliardy eur. Objednávky stouply o 9 procent na 24,24 miliardy.

Společnost se sídlem v Mnichově dále uvedla, že čistý zisk vzrostl na 6,48 miliardy eur hlavně díky příjmu 5,4 miliardy z loňského prodeje VDO, výrobce elektroniky do automobilů.

Generální ředitel Peter Löscher, pověřený restrukturalizací firmy, zeštíhlil dříve nemotornou skupinu a zformoval ji do tří hlavních sektorů, odpovídajících globálním růstovým trendům: energie, průmyslu a zdravotní péče.

Löscher zopakoval, že tržby by v letošním fiskálním roce měly růst dvojnásobným tempem než globální HDP, zatímco provozní zisk by se měl zvýšit nejméně dvakrát rychleji než tržby.

Akcie Siemensu, které za posledních šest měsíců ztratily 20 procent, ve čtvrtek po oznámení výsledků vyskočily o více než 5 procent.

[MNICHOV/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK