Jen posiluje, investory neopouštějí obavy

24.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Jen ve čtvrtek zpevňoval vůči dolaru i euru s tím, jak investoři navzdory zotavení akciových trhů raději skupovali nízkoúročené měny v obavách o...

...zdravotní stav globální ekonomiky.

Japonská měna po mírném oslabení z počátku tokijské seance získala během dne půdu pod nohama, neboť investoři si stále dělají starosti kvůli chaosu na úvěrových trzích a jeho dopadu na ostatní trhy a širší světovou ekonomiku.

Nálada ve finančním sektoru dostala ve čtvrtek další ránu poté, co francouzská banka Société Générale <SOGN.PA> odhalila obří zpronevěru ve výši 4,9 miliardy eur u jednoho ze svých obchodníků a současně oznámila další odpisy, které souvisejí s globální úvěrovou tísní a přesahují 2 miliardy [ID:nMUL432930].

"Když se podíváte, co všechno se tento týden stalo, bylo tam dost překvapení, aby se měl každý na pozoru," řekl stratég Jeremy Stretch z Rabobank. "Nervozita trvá, likvidity je málo a volatilita je mimořádně vysoká."

V 11:30 dolar oslaboval o 0,6 procenta na 106,06 jenu <JPY=>, přestože na začátku seance stoupl až k hranici 107 jenů.

Euro klesalo o 0,7 procenta na 155,00 jenu <EURJPY=>. Vůči americké měně euro mírně sláblo na 1,4613 dolaru <EUR=>.

Pohyby na akciových trzích bývají považovány za barometr chuti investorů uzavírat takzvané carry obchody, jež spočívají v prodávání nízkoúročených měn typu jenu při investování do aktiv s vyššími výnosy.

Jen však zatím v tomto směru odolává a měny s vysokými výnosy jako novozélandský dolar <NZD=> naopak oslabují, přestože se globální akciové trhy částečně zotavily z předchozích hlubokých ztrát. To značí, že investory stále přemáhá nervozita.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK