VERZE 2-EU chce mít normy o změnách klimatu do dubna 2009

24.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává citáty,...

...souvislosti)

Slovinské předsednictví Evropské unie a tři země, jež po něm budou následovat, se ve čtvrtek shodly s vedením Evropského parlamentu na cíli schválit ambiciózní zákony o energiích a změnách klimatu do dubna 2009.

Slovinský ministr životního prostředí Janez Podobnik řekl na společné tiskové konferenci se svými protějšky z Francie, Česka a Švédska, že cílem je uzavřít legislativní proces u opatření navržených Evropskou komisí před volbami do Evropského parlamentu v příštím roce.

Evropská komise ve středu představila návrh, podle nějž mají do roku 2020 klesnout emise skleníkových plynů o 20 procent oproti úrovni v roce 1990, podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektrické energie má stoupnout na 20 procent a poměr biopaliv v dopravě se má zvýšit na 10 procent.

"Rádi bychom dosáhli prvních konkrétních výsledků co nejdříve..., takže konečné schválení by přišlo nejpozději do jara 2009," řekl Podobnik.

Slovinský ministr dodal, že hlavní politická uskupení a výbory v Evropském parlamentu se zavázaly pracovat rychle, aby dosáhly dohody se 27 členskými státy v prvním čtení, a zabránily tak pomalejšímu schvalování ve druhém čtení.

Francouzská ministryně životního prostředí Nathalie Kosciusková-Morizetová řekla, že doufá, že by politické dohody mohlo být dosaženo již za francouzského předsednictví ve druhé polovině letošního roku, před konferencí o klimatu v Poznani.

Švédský ministr Andreas Carlgren řekl, že rychlá dohoda založená na balíku opatření Evropské komise by Evropě umožnila chopit se vůdčí role ve vyjednávání o mezinárodním boji proti globálnímu oteplování, jež má být uzavřeno v Kodani v prosinci 2009.

"Je to zároveň způsob, jak ukázat, že Evropa by měla být a skutečně bude připravena na Kodaň v roce 2009," řekl Carlgren.

[BRUSEL/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK