Akcie na pražské burze před obědem výrazně rostly

24.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. ledna (ČTK) - České akcie dopoledne na pražské burze výrazným posílením umazaly část rekordních lednových ztrát. Investoři nakupovali zejména akcie společností ČEZ, Erste Bank a Telefónica O2. Trh podle makléřů následoval oživení na vyspělých světových burzách. Hlavní index PX byl před 11:30 výše o 4,6 procenta na 1469,8 bodu a stáhl letošní propad na méně než pětinu, vyplývá z výsledků.

Na obchodování se jen minimálně podílely akcie Komerční banky. Burza přistoupila k mimořádnému opatření, které obchodování s nimi značně omezilo. Důvodem byl podvod a ztráta ve francouzské bankovní skupině Société Générale, což je mateřská firma Komerční banky.

Société Générale odhadla kvůli podvodnému jednání a odpisy v souvislosti s problémy na hypotečním trhu v USA celkovou ztrátu na sedm miliard eur. "Na hospodářské výsledky Komerční banky to nebude mít vliv," řekla ČTK bez dalších podrobností mluvčí Komerční banky Romana Ondrušková.

Investoři vzali dopoledne útokem akcie energetické skupiny ČEZ, které stouply o osm procent na 1159 korun při obchodech za více než 1,5 miliardy korun. Akcie operátora Telefónica O2 si polepšily o 4,6 procenta na 471,3 koruny a akcie banky Erste stouply o 4,5 procenta na 1023 korun.

Burza dočasně převedla akcie Komerční banky v obchodním systému SPAD, kde se tvoří drtivá většina akciových obchodů, do uzavřené fáze. Uzavřená fáze znamená, že takzvaní tvůrci trhu - obchodníci - nemají povinnost stanovovat nákupní a prodejní ceny akcií Komerční banky. Podle mluvčího burzy Jiřího Kovaříka nešlo o zastavení obchodování, protože investoři mohou využívat kontinuální obchodní systém Kobos; tam se ale obvykle tvoří jen zlomek objemu a neobchodují v něm zahraniční investoři.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK