Niedermayer z ČNB: Zrychlení inflace může uspíšit růst sazeb -agentura

24.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Spotřebitelská inflace v lednu pravděpodobně přesáhne 6 procent, což může vyvolat potřebu zvýšení úrokových sazeb České národní banky (ČNB) na ...

...nadcházejícím zasedání 7.února, řekl viceguvernér Luděk Niedermayer.

Niedermayer ve středečním rozhovoru pro agenturu Bloomberg zveřejněném ve čtvrtek uvedl, že "situace vyžaduje velmi vážnou úvahu o tom, že je třeba zvednout sazby".

Podle Niedermayera existuje totiž "relevantní riziko", že "inflace po jednorázových cenových šocích nezpomalí tak rychle, jak by jeden chtěl".

Rizikem je podle něj nárůst inflačních očekávání, která by se mohla promítnout do požadavků při mzdových vyjednáváních na příští rok.

Lednová meziroční inflace, pokud se naplní Niedermayerův odhad, dvakrát převýší tříprocentní cílovou hodnotu národní banky.

Banka však věří, že inflační šok vyvolaný především administrativními zásahy s letošním rokem odezní a tempo růstu cenové hladiny se opět vrátí k požadovaným hodnotám.

Klíčová dvoutýdenní repo sazba stojí na 3,50 procenta. Finanční trhy již započítaly vysokou pravděpodobnost jejího únorového nárůstu o 25 bazických bodů do cen aktiv.

Niedermayer také uvedl, že lekcí z vývoje na trzích v posledních dnech je připravit se na větší volatilitu kursu koruny <EURCKZ=>.

Česká měna ve 13:30 stála na 25,965 za euro, se ziskem 0,4 procenta proti středě. Proti úrovním ze začátku ledna je silnější o 2 procenta.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK