V ČR vzniklo přes 20 evropských společností

24.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. ledna (ČTK) - Za zhruba půl roku, kdy je v Česku možnost založit tzv. evropskou společnost (ES), si tuto formu podnikání pořídilo přes 20 podnikatelů. Podobný nárůst ve stejném časovém období nezaznamenali v minulosti v žádné jiné evropské zemi. Řekl to Petr Mála, ředitel firmy Společnosti Online, která je lídrem na trhu v prodeji firem na klíč.

Evropská společnost (societas europaea) je druhou z nadnárodních forem obchodních společností, kterou lze srovnatelně zakládat na celém území EU. První byla evropská družstevní společnost. Evropská společnost je obdobou národních akciových společností a ačkoli se v názvu označení "akciová" neobjevuje, jde v zásadě o formu nadnárodní akciové společnosti.

První evropské společnosti začaly vznikat začátkem roku 2006. Do poloviny roku 2007 jich bylo následně v celé EU založeno méně než 100. V žádné jiné zemi v tak krátké době podle Mály tolik SE nevzniklo. Zájemci o tuto právní formu podnikání prý naráží na problémy v podobě komplikovaného a zdlouhavého založení. Právní předpisy EU navíc omezují možnost založit evropskou společnost, požadavky na zakladatele a existenci nadnárodního prvku v procesu založen, dodal.

"Velký zájem o ready-made evropské společnosti jsme registrovali již před půl rokem, kdy jsme je začali klientům nabízet. Celkem jsme již prodali 17 evropských společností a zájem o další neustále roste," upřesnil Josef Jaroš ze společnosti Smart Office & Companies, která přišla s nabídkou ready-made evropských společností loni v květnu jako první v Evropě.

ČR je jedinou evropskou zemí, kde je možné odkoupit již založené evropské společnosti. Tyto tzv. ready-made evropské společnosti jsou již zapsané v obchodním rejstříku, jsou bez jakýchkoliv závazků a pohledávek, založeny jsou výhradně za účelem prodeje. Podobným způsobem se, a to nejen v ČR, již několik let běžně prodávají společnosti s ručením omezeným i akciové společnosti.

Evropská společnost může mít díky své nadnárodnosti sídlo v kterémkoli členském státu EU a může se v průběhu své činnosti i libovolně přesídlit do jiného členského státu EU, aniž by nastala její likvidace. Ve stejném státě jako sídlo musí být umístěna i hlavní správa společnosti. Základní kapitál je rozvržen na akcie, nesmí být nižší než 120.000 eur (asi 3,4 milionu Kč) a musí být vyjádřen v eurech. Každý akcionář ručí za závazky společnosti do výše svého upsaného základního kapitálu.

ES se řídí právem státu, kde bude umístěno nové sídlo. To umožňuje mimo jiné zvolit stát s nejpříhodnějšími podmínkami pro podnikání, a to třeba s ohledem na daňové zatížení. Samotná správa evropské společnosti sebou nenese zásadně odlišné požadavky s jedinou výjimkou, kterou je účast zaměstnanců společnosti na jejím řízení. Má-li společnost zaměstnance, je nezbytné dohodnout s nimi podíl na řízení společnosti, například možnost volit část členů dozorčí rady, který však lze po dohodě omezit na právo na informace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK