Státní podpora nebude vyplácena k hypotékám pro mladé ani letos

24.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. ledna (ČTK) - Ani letos nemohou mladí do 36 let počítat se státní podporou k novým hypotečním úvěrům využitým na nákup staršího bytu nebo domu. Ministerstvo pro místní rozvoj totiž stanovilo za rok 2007 průměrnou úrokovou sazbu pod pěti procenty. Informovalo o tom ministerstvo. Klesne-li průměrná úroková sazba pod pět procent, je výše podpory pro nově uzavřené smlouvy nulová. Stát tak tuto podporu pro nové zájemce o bydlení fakticky neposkytuje od února 2005.

"Z uvedeného vyplývá, že pro všechny žadatele, kteří zahájí čerpání hypotečního úvěru po 31. lednu 2008, bude státní podpora nulová. Snížení podpory na nulovou hodnotu bude dále provedeno rovněž u stávajících příjemců podpory, u kterých po 31. lednu 2008 podle smlouvy o hypotečním úvěru dojde ke změně běžné úrokové sazby banky," uvedlo MMR.

Důvodem státní podpory byla snaha podpořit u lidí nákup vlastního bydlení. Vznikla v době, kdy byly na trhu hypoték vyšší komerční úrokové sazby a státní příspěvek toto úrokové zatížení snižoval.

Ministerstvo má povinnost vždy k 1. únoru příslušného roku zveřejnit průměrnou sazbu úroku za předchozí rok vypočtenou na základě nařízení vlády.

Státní podpora je poskytována formou úrokové dotace ke splátkám hypotečního úvěru. Její výše se pohybuje od jednoho do čtyř procentních bodů v závislosti na průměrné výši úrokových sazeb, za které poskytly hypoteční banky nové úvěry se státní podporou v předešlém kalendářním roce.

Výše úrokové dotace platí vždy po dobu platnosti úrokové sazby sjednané mezi klientem a hypoteční bankou, maximálně však po dobu pěti let. Po uplynutí této doby bude výše úrokové dotace nově stanovena. Dotace je poskytována po celou dobu splácení hypotečního úvěru, maximálně však po dobu deseti let.

Další podmínkou je cena bytu, která nesmí překročit 800.000 korun a v případě rodinného domu 1,5 milionu. Nad tyto částky dotaci stát neposkytuje.

Průměrná úroková sazby hypoték podle nejnovějších údajů tzv. hypoindexu serveru Fincetrum činí v současnosti 5,34 procenta.

Vedle podpory mladých ministerstvo rovněž dříve poskytovalo dotace k úrokům u všech hypoték využitých na bytovou výstavbu, a to až do února 2004. V tomto případě byla státní podpora nulová po poklesu sazby pod sedm procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK