CzechInvest: Vládní program podpořil vznik 10.409 pracovních míst

24.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. ledna (ČTK) - Vládní Program pro podporu tvorby nových pracovních míst v regionech nejvíce postižených nezaměstnaností v uplynulých čtyřech letech pomohl vytvořit 10.409 pracovních míst a podpořil 91 investičních projektů za 4,7 miliardy korun. Příjem žádostí do tohoto programu byl ukončen v závěru loňského roku, přičemž firmy z něj mohou čerpat až 2,1 miliardy korun. Informovala o tom agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest.

Nejúspěšnější v získávání nových projektů podpořených z tohoto programu byl Hodonín a jeho okolí. "Region přilákal celkem 25 projektů. Druhé místo patří Chomutovsku s deseti projekty, shodně po osmi projektech přilákaly Jeseník a Louny," uvedla mluvčí CzechInvestu Lucie Králová. Dodala, že nejvíce projektů připravily společnosti, jež působí ve strojírenství, plastikářském průmyslu a automobilovém sektoru.

Největší projekt představila v roce 2004 společnost ASUS, která v Ostravě vytvořila 1950 pracovních míst ve výrobě notebooků. Ve stejném roce ohlásila plány zaměstnat v Ostravě 400 lidí i společnost GE Money Multiservis. "Třetí nejrozsáhlejší investicí podpořenou z tohoto programu je projekt společnost Jeyes, která v Kadani na Chomutovsku vyrábí čistící a hygienické prostředky," řekla Králová.

O dotace z tohoto programu mohly žádat společnosti, které chtěly začít pracovat nebo rozšířit výrobu na území okresů s nezaměstnaností nad celostátním průměrem. Na jedno nově vytvořené pracovní místo pak mohly firmy získat podporu až 200.000 korun. "Cílem programu bylo pomocí grantů na každé nově vytvořené pracovní místo motivovat podnikatele k investicím do regionů s nadprůměrnou nezaměstnaností," podotkla Alexandra Rudyšarová, která je pověřena řízením agentury CzechInvest.

Nyní již je nezaměstnanost podle Rudyšarové rekordně nízká. Míra nezaměstnanosti v Česku v posledním měsíci roku 2007 vzrostla kvůli sezonním vlivům na šest procent z listopadových 5,6 procenta. Počet lidí bez práce bude podle analytiků klesat i v letošním roce, i když ne tak rychlým tempem jako loni. Česko se proto musí podle Rudyšarové soustředit na to, aby volné zaměstnance využily hlavně podniky, které používají nejmodernější technologie, působí ve výzkumu a vývoji nebo nabízejí náročné služby.

"Zákon o investičních pobídkách od poloviny minulého roku vyžaduje vyšší podíl nejmodernějších technologií ve vybavení podporovaných projektů. Úpravami prošel i Rámcový program na podporu technologických center a center sdílených služeb, který se na náročné investice přímo zaměřuje," připomněla Rudyšarová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK