Čeští a slovenští výrobci masa se dohodli na registraci názvů v EU

24.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. ledna (ČTK) - Čeští výrobci masných výrobků se nemusí bát, že přijdou kvůli slovenské snaze o registraci tradičních specialit o možnost výroby špekáčků či loveckého salámu. Zpracovatelé masa z obou zemí se minulý týden dohodli, že již podanou slovenskou žádost o registraci rozšíří i na Českou republiku. Informoval o tom předseda Českého svazu zpracovatelů masa (ČSZM) Jaromír Kloud.

"Dohodli jsme se na společném postupu stran tradičních specialit. ČSZM k žádostem přistoupí jako další přihlašovatel," řekl Kloud. Svůj postup chtějí výrobci koordinovat i se svazem polských producentů, který také žádá o registraci některých výrobků obvyklých v celém středoevropském regionu.

Slovensko má podáno devět žádostí o registraci tradičních specialit, čtyři z nich nyní rozšíří i o Českou republiku. Jde o špekáčky, lovecký salám, spišské párky a liptovský salám.

ČR za to nebude napadat žádosti o registraci jiných výrobků obvyklých na Slovensku; obě země budou svůj postup koordinovat i v budoucnu. Na koordinaci postupu se dohodli ministři zemědělství zemí Visegrádské čtyřky loni v prosinci. Podle Klouda se zpracovatelé jednáním inspirovali, ale iniciativa k jednáním vyšla od nich.

Pokud by Brusel schválil původní slovenské a polské žádosti o registrace výrobků obvyklých i v okolních zemích, hrozilo by českým producentům, že by při jejich produkci museli dodržovat přesně stanovený schválený postup. Jinak by chráněné názvy nemohli používat.

Tradiční zaručená specialita spolu s další známkou, chráněným zeměpisným označením, zajišťuje, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti. Chráněné označení původu se týká potravin vyráběných v určité geografické oblasti za využití uznaného know-how. Toto označení získal v Česku například pohořelický kapr, žatecký chmel či Budějovické pivo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK