Americké akcie začaly dnes dalším růstem

24.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. ledna (ČTK) - Americké akcie dnes zahájily mírným růstem a navázaly na prudké oživení z konce středečního obchodování. Mezi investory se rozšířil optimismus ohledně nových rozpočtových plánů na podporu ekonomiky a kladně se hodnotí starostlivý postoj centrální banky. Trh také příznivě naladila dnešní zpráva o dalším poklesu nezaměstnanosti v USA.

Dow Jonesův index získal v poledne newyorského času (18:00 SEČ) 0,38 procenta a byl kolem 12.318 bodů. Index trhu Nasdaq vzrostl o 1,3 procenta na 2346,5 bodu.

Wall Street ještě během středy prožíval pátý den poklesu, ke konci dne však dramaticky oživil. Zapůsobila tak zpráva, že newyorský orgán pro regulaci pojišťoven nutí velké banky, aby poskytly miliardy dolarů na záchranu pojišťovatelů dluhopisů. Ti jsou ohroženi krachem kvůli hypoteční krizi, protože hrozí nesplácení rozsáhlého množství hypotečních dluhopisů, jež tyto firmy investorům pojistily.

Optimismus vyvolává i to, že mezi Bílým domem a Kapitolem se jedná o konečné podobě plánovaného balíku na podporu ekonomiky. Předseda finančního výboru Senáru dnes řekl, že příští týden bude předložen společný návrh. Dnešní údaje ukázaly, že počet nových nezaměstnaných v USA za poslední týden dále klesl a byl nejnižší za čtyři měsíce.

Dalším faktorem optimismu je postoj centrální banky. Fed v úterý prudce a nečekaně snížil úrokové sazby a trhy se domnívají, že tento krok by spolu s dalšími opatřeními mohl stabilizovat ekonomiku a posílit bankovní sektor.

Nervozita však na trzích nadále přetrvává, i když podle některých obchodníků by se mohla situace zklidnit. "Myslím, že trhy již do cen započítaly recesi, takže se obnoví normálnější obchodování na nižších úrovních," řekl agentuře Reuters Stephen Massocca ze sanfranciské investiční banky Pacific Growth Equities.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK