MS: Světové akcie letos ztratily přes pět bilionů dolarů

24.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. ledna (ČTK) - Letošní propady na světových burzách motivované obavami z americké recese již smazaly z hodnoty globálních akciových trhů 5,3 bilionu dolarů, tedy asi deset procent. Uvedli to dnes analytici investiční banky Morgan Stanley. Hodnotu zhruba pěti bilionů dolarů ročně vytváří Japonsko, které je po USA druhou největší ekonomikou světa.

Celková globální tržní kapitalizace je nyní 47,2 bilionu USD. Loni v říjnu byla na dosavadním maximu 55 bilionů, uvedli Charles St-Arnaud a Stephen Jen ve zprávě pro klienty.

Americký burzovní trh ztratil ze svého říjnového maxima 15,5 procenta a řada dalších trhů si vedla ještě hůře. Tržní hodnota burzovního trhu Francie se tak propadla o 19,3 procenta a v Británii to bylo o 20,4 procenta.

Nejhůře však byly letošními propady zasaženy menší trhy zemí závislých na exportu surovin, protože obavy z recese se promítají do poklesu cen komodit. Australské akcie tak oslabují celkově o 27,8 procenta a hodnota kanadského trhu se zmenšila o 21,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK