Americké akcie ve čtvrtek opět rostly, euro posílilo

25.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. ledna (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek prodloužily své zisky. Trhy vytáhla vzhůru zpráva o tom, že vláda a Kongres se dohodly na návrhu balíčku daňových slev, které mají podpořit americkou ekonomiku. Technologickému indexu pomohl také příznivý výhled výrobce čipů do mobilních telefonů Qualcomm.

Index Dow Jones ve čtvrtek posílil o 108,44 bodu, neboli 0,88 procenta, na 12.367,61 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 13,47 bodu, čili 1,01 procenta, na 1352,07 bodu. Index technologického trhu Nasdaq si připsal 44,51 bodu, tedy 1,92 procenta, a uzavřel na 2360,92 bodu.

Obavy, že americká ekonomika je na pokraji recese, se zmírnily díky zprávě, že Bílý dům dosáhl s představiteli Kongresu předběžné dohody o balíku opatření na podporu slábnoucí ekonomiky. Hodnota souboru daňových úlev a investičních pobídek by mohla přesáhnout původně ohlašovaných 150 miliard dolarů, což je asi jedno procento ročního výkonu ekonomiky. Balík má odvrátit hrozící ekonomickou recesi.

Společnost Qualcomm potěšila investory svým výhledem, ve kterém naznačila, že mobilní trh si i přes zpomalení ekonomiky stále vede dobře. Akcie firmy zpevnily o 10,3 procenta a zlepšily náladu investorů vůči celému sektoru.

Evropská měna ve čtvrtek posilovala díky komentářům zástupců evropské centrální banky a silným údajům o důvěře německých podnikatelů, které zmařily naděje, že by ECB mohla snížit úrokové sazby. Oživení evropských a amerických akcií také zvýšilo chuť investorů k rizikovějším operacím, což způsobilo ztráty dolaru vůči měnám s vyššími úroky, jako je britská libra, australský a kanadský dolar.

V závěru obchodování euro vůči dolaru posílilo o 0,8 procenta na 1,4753 USD a k jenu stouplo o jedno procento na 157,72 JPY. Vůči dolaru jen oslabil o 0,1 procenta na 16,09 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK