Jen obecně zpevňuje, chuť riskovat se vytrácí

28.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Jen v pondělí obecně zpevňoval s tím, jak polevovala poptávka po riskantnějších obchodech. Akciím se opět nedařilo za neodbytných obav, že...

...zpomalující americká ekonomika zasáhne firemní zisky.

V 10:35 dolar klesal o 0,2 procenta na 106,54 jenu <JPY=>, zatímco euro stálo téměř beze změn na 156,68 jenu <EURJPY=>. Jednotná měna zároveň posilovala na 1,4701 dolaru <EUR=>.

Devizoví investoři používají akcie jako ukazatel míry rizika. Když jdou akciové trhy vzhůru, roste zájem o carry obchody, v nichž se používá nízkoúročený jen k nákupu aktiv s vyšším úrokovým výnosem. V případě opačného vývoje na akciových burzách chuť riskovat polevuje.

"Primárně jde o to, že výkon akciového trhu a chuť riskovat se odrážejí ve výkonnosti jenu," řekl Jeremy Stretch, stratég u Rabobank. "V krátkodobé perspektivě se obchodníci dopoledne soustředí na trh s akciovými futures ve Spojených státech, a zařídí se podle tamějšího vývoje."

Trhy také sázejí na to, že americká centrální banka (Fed) ve středu oznámí snížení úrokových sazeb až o 50 bazických bodů poté, co je minulý týden mimo plánovaný pořad měnových zasedání srazila o 75 bazických bodů.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK