EK: SEPA má bankám a akcionářům přinést až 123 miliard eur

28.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 28. ledna (zpravodaj ČTK) - Jednotná evropská platební zóna (SEPA), která začíná fungovat, má bankám, spotřebitelům, firmám či veřejným organizacím v příštích šesti letech přinést až 123 miliard eur (asi 3,3 bilionu korun). Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnila Evropská komise. Jde však o ideální scénář; podle jiných modelů přechod na SEPA nemusí být pro celý finanční sektor zdaleka tak výhodný.

Zavedením jednotné oblasti se odstraní rozdíly mezi národními a přeshraničními platbami v eurech. Platby tak budou probíhat stejně rychle a za stejných podmínek. Měly by se tak zjednodušit pro většinu Evropanů včetně Čechů. Většina českých bank začne bezhotovostní úhrady v eurech nabízet postupně v průběhu prvního pololetí roku 2008, některé se ale připojí hned od začátku.

Scénář v němž Brusel očekává výnos až 123 miliard eur, počítá se situací, kdy banky investují do služeb SEPA s výhledem zisku a klienti o ně mají velký zájem.

Podle Evropské komise existují ještě další dva scénáře, mnohem méně příznivé. První počítá s tím, že ani finanční ústavy a ani spotřebitelé, firmy a další nebudou přesvědčeni, že se investice do SEPA vyplatí. V takovém případě má finanční sektor v EU tratit v příštích letech 43 miliard eur (1,1 bilionu korun).

Podobný vývoj by nastal v případě, že celou jednotnou evropskou platební zónu by "táhly" pouze banky, ale jejich klienti by neměli o tyto služby příliš velký zájem. Takové chování by unijní finanční ústavy stálo asi 20 miliard eur (530 miliard korun) v příštích šesti letech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK