ZUČM: Tuzemským pěstitelům zeleniny loni mírně vzrostla produkce

28.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 28. ledna (ČTK) - Tuzemští pěstitelé loni mírně navýšili tržní produkci zeleniny. Podle odhadů Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM) dosáhla 249.299 tun, což je asi o 12.500 tun více než v roce 2006. Mírný nárůst ZUČM hlásí také u pěstební plochy zeleniny, která se loni rozšířila z 11.082 hektarů v roce 2006 na 11.289 hektarů. Novinářům to řekl předseda zelinářské unie Jaroslav Zeman.

Situaci tuzemských pěstitelů zeleniny šéf unie považuje za stabilizovanou. "Loňský rok lze hodnotit jako standardní, nedocházelo k výkyvům nadvýroby, zaorávkám, neobjevily se nějaké enormní přetlaky v dovozu, ceny se stabilizovaly a byly na solidní úrovni," uvedl Zeman.

Předseda ZUČM předpokládá, že loňské hospodaření producentů zeleniny skončilo v kladných číslech. "Určitě ani loni nikdo na zelenině nějak nezbohatl. Hospodářské výsledky by ale měly být v černých číslech," řekl Zeman.

Podle jeho prognózy by letošní tržní produkce tuzemských pěstitelů měla zhruba dosáhnout loňské. Případnému nárůstu, který by vedení ZUČM uvítalo, brání podle Zemana zejména nedostatek pracovních sil. "Před pěti lety producenti běžně zaměstnávali pracovníky z Ukrajiny, dnes lidé z Ukrajiny již nemají o práci v zemědělství zájem. Zřejmě bude nutné hledat zaměstnance dále na východ," uvedl Zeman.

V Česku loni pěstovalo zeleninu podle údajů ZUČM necelých 600 profesionálních producentů. Před vstupem do Evropské byl jejich počet téměř dvojnásobný. Po začlenění Česka do EU také výrazně klesla pěstební plocha zeleniny, snížila se ze 13.125 hektarů na 10.670 hektarů. Trend snižování pěstební plochy zeleniny se zastavil předloni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK