Pojišťovny: Silný vítr způsobil stovky škod za miliony

28.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. ledna (ČTK) - Silný vítr, který se v minulých dnech přehnal nad velkou částí Evropy, způsobil klientům tuzemských pojišťoven pouze stovky škod v řádu několika milionů korun. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími domácími pojišťovnami. Vichřice tak nenapodobila loňské řádění orkánu Kyrill, který se stal loni druhou nejhorší světovou katastrofu z hlediska pojišťoven.

Kooperativa má nahlášeno z víkendového silného větru desítky škod za celkem více než dva miliony Kč, uvedl mluvčí pojišťovny Marek Vích. Nejvíce byly podle něj poškozeny střechy, okna a oplocení domu. Menší škody byly zaznamenány i na motorových vozidlech. Postiženými oblastmi jsou Severní Čechy, Severní Morava, Jižní Morava, Praha.

"Od začátku roku evidujeme přes 400 případů kvůli vichřicím. Z uplynulého víkendu jde zatím o desítky nových pojistných událostí. Nejvíce nám volají lidé ze severní Moravy, nejčastěji z okresu Frýdek - Místek," řekl ČTK mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.

ČSOB Pojišťovna zatím z víkendových vichřic registruje devět menších škod na celém území ČR a jednu větší, vzniklou poškozením střechy podniku v Praze, upozornila mluvčí pojišťovny Jitka Polívková. Pojistná plnění se podle předběžných odhadů budou zřejmě pohybovat ve statisících korun, dodala.

Klienti by podle Bálka rozhodně neměli čekat s otevřenou střechou na příchod mobilního technika, ale mohou si pořídit fotodokumentaci, případně nahrát škodu na video a pak alespoň provizorně poškozenou část střechy zakrýt nebo rovnou hned začít s opravami. "Aby zkrátka do odkryté střechy při čekání na pojišťováka mezitím nenapršelo nebo nenasněžilo a pak nevznikla další, často ještě mnohem horší škoda," vysvětlil.

Vichřice procházející o víkendu několika státy Evropy způsobila na mnoha místech hmotné škody a narušila dopravu i dodávky elektřiny. Víkendová bilance mimo jiné zahrnuje jednoho mrtvého, několik zraněných, poškozené střechy a zablokovanou důležitou dálnici v Rakousku. V Polsku si vichřice vyžádala jeden lidský život a několik zraněných.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK